De vacht en het plukken

Border terriërs hebben een ruwharige vacht die geplukt moet worden. 

De vacht bestaat uit 2 soorten haren, harde stugge bovenharen en zachte wollige onderharen.

Als de harde stugge bovenharen zijn uitgegroeid zitten ze los in de huid/haarzakje, deze dode haren kunnen er dan makkelijk worden uitgetrokken. Als dit op het goede moment gebeurt is dit niet pijnlijk!

Te vroeg kan voor irritatie zorgen en wel pijnlijk zijn, te laat dan kan het erg gaan jeuken of er kan al een deel zelf zijn uitgevallen waardoor er een onregelmatige vacht ontstaat.

Door te plukken blijft de mooie harde structuur en de ruige uitstraling behouden.  Als dit zou worden geknipt of geschoren worden uiteindelijk de haren zacht van structuur en kan er jeuk of irritatie ontstaan. Niet doen dus!! 

* In sommige gevallen kan scheren wel een oplossing zijn, bijvoorbeeld bij oudere honden die het plukken niet meer vol kunnen houden, honden die het plukken echt niet prettig vinden of bij honden die geen geschikte vacht hebben om te plukken

Plukken of Strippen?

Er zijn 2 mogelijkheden voor het plukken, namelijk alles in 1 keer of strippen.

  • Bij alles in 1 keer worden alle harde haren geplukt en blijft alleen de zachte ondervacht over. Dan staat hij als het ware in zijn hemd. Dit gebeurt meestal 1 of 2 keer per jaar.
  • Bij een stripvacht wordt de harde bovenvacht in 2 of meerdere keren geplukt zodat er laagjes ontstaan en er altijd een harde bovenvacht aanwezig is (zie afbeelding). Dit gebeurt meestal elke 3 maanden

Voordelen van strippen:

  • Uw hond behoud een ruw uiterlijk
  • Het is niet te warm in de zomer
  • Het is niet te koud in de winter
  • Het ziet er altijd verzorgd uit
  • Het is minder intensief dan plukken

De eerste keer

Wanneer je pup/hond voor het eerst geplukt moet worden verschilt per hond maar is meestal tussen de 5 en 8 maanden. Bij twijfel neem dan contact op met een trimsalon die ervaren is met plukken van border terriërs. Niet alle trimsalons willen of kunnen honden plukken.

 

Het is ook mogelijk je hond zelf te plukken. De border terriër rasvereniging organiseert 1 of 2 keer per jaar een trimworkshop om dit te leren.

Www.borderterrier.nl/workshop-trimmen

 

Verder verzorging

Verder heeft de vacht van een border weinig onderhoud nodig, af en toe een borstel of kambeurt is prima maar niet noodzakelijk. Als er ergens een knoop zit kan deze er worden uitgekamd. Ga niet aan de vacht zitten knippen! Ook niet bij de oogjes omdat hij misschien niks ziet, probeer deze haren voorzichtig met duim en wijsvinger weg te plukken.

 

Naast de vachtverzorging zijn er nog een paar dingen waar je op kunt letten:

  • Kijk af en toe de nagels na of ze niet te lang zijn en knip eventueel bij met een nageltang, vijlen kan ook.
  • Controleer je hond op teken, deze zijn eenvoudig met een tekentang te verwijderen. Het tekenseizoen is van maart tot en met oktober, met een piek in juni en juli.
  • Kijk ook geregeld in zijn oren en naar zijn tanden, zodat hij hier aan gewend raakt.
  • Het voelen op de ribben geeft je ook een indicatie of je border te mager of te dik is; vallen je vingers tussen de ribben dan is ie te mager, voel je de ribben haast niet meer dan is ie te dik.
  • Doe dit alles op een tafel op een leuke speelse manier met lekkere koekjes en knuffels zodat je hond hieraan went en geen angst heeft tegen de tijd dat hij geplukt moet worden. Zo leert hij dat hij stil moet zitten/staan op tafel en er niet vanaf mag springen.
  • Wassen is niet noodzakelijk maar als je hond ergens in heeft liggen rollen zeker geen overbodige luxe. Gebruik hiervoor een goede hondenshampoo en zorg dat je de shampoo goed uitspoelt om irritatie te voorkomen. Heb je kort voor je de hond wil wassen een afspraak bij een trimsalon voor het plukken dan is het verstandig om eerst even te overleggen, niet elke trimster vind het prettig om een gewassen vacht te plukken.